Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Özgül Öğrenme Güçlüğü nörolojik kökenli, hayat boyunca süregelen gelişimsel bir bozukluktur. Özgül Öğrenme Güçlüğü’ne sahip bireyler dinleme, konuşma, okuma-yazma, problem çözme, edinilen bilgilerin depolanması, işlenmesi ve üretilmesi gibi konularda zorluklar yaşarlar. Zekâ düzeyi normal ya da normalin üzerinde seyreden bireylerin herhangi bir fiziksel sorunları olmamasına rağmen yaşıtlarına oranla daha düşük başarı göstermeleri halinde ilk akla gelen rahatsızlık Özgül Öğrenme Güçlüğü’dür ve temel olarak bireyin diğer bireyler gibi anlama ve öğrenme yöntemlerinden verim alamamasına neden olur.

Özgül Öğrenme Güçlüğü doğuştan olmakla beraber bireyin zekâsına, ailesel problemlere vb. bağlı değildir. Küçük yaşlardan itibaren fark edilen bu rahatsızlık bireyin basit matematiksel işlemleri yapmakta güçlük çekmesi, heceleme sorunları yaşaması gibi birçok belirti ile kendini gösterir. Özgül Öğrenme Güçlüğü 3 farklı tipe ayrılır. Bunlar: okuma güçlüğü (disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) ve matematik bozukluğu (diskalkuli)’dir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün herhangi bir tedavisi bulunmasa dahi, bireyin yaşayacağı akademik başarısızlığı en aza indirmek adına destekleyici eğitimler ve psiko-eğitimler alınabilir.

Paylaş: