ÖĞRENME BASAMAKLARI

Gelişmenin en önemli aracı öğrenmedir.Öğrenme; bilgiyi parçalara ayırma, algılama, tekrar organize etme, gerekli yerlerde zihinden geri çağırma, ihtiyaç duyulan yerlerde ise kullanma sürecidir. Bu durumda öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için tekrar etmek gerekir. Böylece davranışlar kalıcı hale gelir. Öğrenme sürecinde çevre de aktif rol oynar. Yeni davranışların kazanılması, beceriye dönüştürülmesi, değişikliğin gerçekleşmesi gibi süreçlerde çevre de etkilidir.

Öğrenmenin;

• Bir davranış değişikliği olduğunu,

• Bu değişimin oldukça devamlı olduğu ancak pekiştirilmezse unutulabileceğini,

• Ve bu değişimin uygulama yoluyla ancak kazanılabileceğini,

• Yapılan uygulamaların bir deneyim yaratacağını ve öğrenmenin de bir süreç olduğunu söyleyebiliriz.

Albert Einstein’ın dediği gibi; “Bilgi malumat değildir. Bilmenin tek yolu deneyimlemektir."

1 – CAHİLLİK AŞAMASI: Öğrenmenin ilk aşaması olan bu aşamada kişi, karar verdiği konu ile ilgili Bilinçsiz ve Yetersizdir. Konu hakkında daha öncesinde hiçbir bilgisi ve tecrübesi olmadığı için, hiç soru sormaz ve hata da yapmaz. Çünkü, Bilmediğini dahi Bilmiyordur Bir üst aşamaya geçebilmek için kişi, öncelikle Bilmediği konu hakkında bilgi edinmeli ve Hedefini belirlemelidir.

2-ÇIRAKLIK AŞAMASI: Cahillik aşamasını geçen kişi, konu hakkında bilgi toplayıp, hedefini belirlediği andan itibaren bu aşamaya geçmiş olur. Çıraklık aşamasında konu hakkında kişi Bilinçli ancak hala Yetersizdir. En çok bu aşamada sorular vardır. Sürekli öğrenmek için sorular sorulur ve hatalar yapılır. Bu aşamada, Azimli, Sabırlı olunup, Sonuç Değerlendirmesi yapılmalıdır. Çıraklık dönemini iyi geçiren kişiler Ustalık Aşamasında çok rahat ederler. En çok çalışıp en az sonucu aldığımız aşamadır. Bu aşamayı geçemeyenler, vazgeçerler ve bu eylemi bırakırlar. Bu aşama çok uzatılmamalıdır. Çünkü, uzadıkça Haz ve motivasyon düşer

3- KALFALIK AŞAMASI: En zor aşama olan Çıraklık aşamasını geçen kişi artık konu hakkında hem Bilgili hem de Yeterlidir.Bu aşamada artık sorular yoktur. Nadiren hatalar yapılır. Bu aşamada Ustalık Aşamasına ulaşmak için birçok pratik yapılmalıdır. Yapılan pratikler sonucu Ustalık aşamasına geçilebilir.

4- USTALIK AŞAMASI: Kalfalık aşamasını da geçen kişi artık o işin Ustasıdır. Bu aşamada, kişi Bilinçsiz(otomatik), ancak Yeterlidir. Tekrar soruların sorulmaya başlanıldığı dönemdir. Daha iyi, daha özel nasıl yapabilirim sorularını kişi kendine sormaya başlar.

Öğrenmenin aşamalarını hayatımız boyunca farkında olmadan birçok kez geçeriz. Ancak, bu aşamalarda nelerin başımıza geleceğini, neler yasacağımızı ve nasıl davranacağımızı bilmediğimiz için vazgeçmelerimiz çok olur.

Öyleyse sınav sürecine bunu uyarlarsak;

Konularımızı ne kadar hızlı ustalık seviyesine taşıyabilirsek, o zaman öğrenmeyi gerçekleştirmiş ve tam anlamıyla sınavlarda doğru yapabilme noktasına gelmişiz demektir. Mevcut denemelerimizin sonucuna göre yanlış ve boş konuların listesini çıkarmalı ve gerekli çalışmaları, soru çözme adımlarını yapmalıyız. Böylelikle ideal sınav performansına ulaşacağız.

Paylaş: